Zlatý bažant a Kozel
Je všeobecne známe, že pohár vína denne prospieva dobrému zdraviu. Podľa združenia belgických pivovarov má však nepopierateľné priaznivé účinky na naše zdravie aj konzumácia piva.
Keď človek pije s mierou, pivo má blahodarné účinky najmä v prípade srdcovocievnych ochorení, ale napríklad aj pri rakovine, uvádza sa v novej vedeckej štúdii belgických pivovarov.
Jeden pohár piva obsahuje 8-10 gramov alkoholu (jeden gram alkoholu sa rovná siedmim kalóriám). U mužov, ktorí pijú denne v priemere dva až štyri poháre piva (v prípade žien jeden až dva poháre) sa riziko kardiovaskulárneho ochorenia znižuje približne o polovicu, povedal kardiológ a profesor leuvenskej Katolíckej univerzity UCL Christian Brohet.
Pivo podľa neho podporuje dobrý a odbúrava zlý cholesterol, má pozitívny vplyv na obeh krvi a znižuje riziko vzniku zrazenín zodpovedných za trombózu. Čo sa týka vysokého krvného tlaku, ktorého hlavnou príčinou býva vysoká konzumácia alkoholu, dva alebo tri poháre piva denne umožňujú podľa profesora mať čo najnormálnejší tlak, dokonca lepší ako v prípade abstinentov. Priaznivé účinky piva sa ešte zvyšujú, keď sa pije k jedlu.
Profesor Brohet preto presadzuje návrat ku konzumácii tzv. stolového piva, ktoré má len asi 1-2 percentá alkoholu, zatiaľ čo klasický ležiak má 4-5 percent. Takéto slabé pivo k jedlu je podľa neho oveľa lepšie, ako všetky ochutené nealkoholické nápoje, pretože obsahuje výlučne prírodné látky.
Podľa najnovších výsledkov belgických vedcov je pivo vynikajúce aj proti rakovine. Profesor univerzity v Liege Vincent Castronovo skúma účinky chmeľu na rozvoj rakovinových buniek. Hoci výskum ešte prebieha, predbežné výsledky sú zaujímavé.
Polyfenoly, ktoré obsahuje chmeľ, majú antikarcinogénne vlastnosti. Mierna každodenná konzumácia piva dáva nášmu telu prvky, ktoré potláčajú rozmnožovanie rakovinových buniek a podporujú „programovanú smrť“ buniek, ktoré by sa normálne nemali v tele nachádzať.
Belgickí vedci sa teda zhodujú v tom, že mierna každodenná konzumácia piva môže nášmu zdraviu pomôcť. Kde sa nepije pivo, tam chodí lekár, hovorí jeden z populárnych sloganov v Belgicku.
Zlatý Bažant nie je len najhodnotnejšou slovenskou pivnou značkou, ale aj najhodnotnejšou slovenskou značkou vôbec. Tento titul získal v hlasovaní Hospodárskych novín v roku 2008 za „naj“ slovenskú značku.
História značky Zlatý Bažant siaha do roku 1969, kedy bol založený aj pivovar v Hurbanove. Vďaka svojej vysokej kvalite si rýchlo získala popularitu nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Zlatý Bažant je dlhodobo najviac vyvážaným či licenčne vyrábaným slovenským pivom v zahraničí. Slovensko a vysokú úroveň slovenského pivovarníctva reprezentuje napríklad aj v USA, Kanade, Rusku, Ukrajine, Poľsku, Česku, Maďarsku, Švédsku, Holandsku, Nemecku, Dánsku, Fínsku, Izraeli, Austrálii, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Azerbajdžane či v Moldavsku. Na celom svete sa ročne predá spolu viac ako 1 milión hektolitrov tohto vysokokvalitného piva. Pre ľahšiu predstavu sa tento objem rovná 200 miliónom veľkých pív a jedinečných zážitkov spojených s jeho vychutnávaním.
Kozel je česke pivo a je sponzorom festivalu Grape ale i mnohých iných.
Komentáre
Prehľad komentárov
Wonderful stuff. Regards!
hire someone to write my essay https://phdthesisdissertation.com writing essay conclusion https://quality-essays.com
thesis proposals s33mvj
(Gregoryraili, 5. 4. 2023 18:03)